Fiecare dintre noi a experimentat in viata profesionala perioade in care gradul de satisfactie fata de locul de munca a trecut prin puncte de maxim sau s-a prabusit la minime istorice. Intrebare este cum faci diferența dintre cateva dezavantaje trecatoare, eventual subiective, și ceva mai profund – ceva care inseamna ca este timpul sa faci o schimbare in cariera?
Te temi sa mergi la munca?
Oricat de multi iti place meseria ta si locul de munca este natural sa urasti zilele de luni. Dar daca acum este mai mult decât atât? Daca petreceți duminica temandu-va de saptamana ce urmeaza mai degraba decât relaxandu-vă sau daca va simtiti temator inainte de fiecare zi de lucru ar putea fi timpul sa analizati temeinic motivele care genereaza aceasta stare – si, mai ales, la ce ar trebui sa schimbati pentru ca sa recastigati placerea de a merge la lucru.
Invidiezi succesul altor persoane?
Unele perioade din viața noastră profesionala sunt mai puțin satisfacatoare decât altele. Dar daca vedeți pe cineva care isi castiga existenta facand ceea ce iubeste iar ceea ce va trece prin gand este : „El de ce poate sa faca asta asta si eu nu?” ar putea fi un semn ca intr-adevar cautati ceva mai satisfacator.
Ai incetat sa gandesti in perspectiva, sa visezi la realizari marete?
Este ușor ca obiectivele sau aspirațiile sa treaca in plan secund când esti ocupat cu munca de fiecare zi. Dar dacă contatati ca ati pierdut complet din vedere obiectivele pe termen lung, sau visurile pe care le-ați avut, ar putea merita sa va opriti din caruselul activitatilor zilnice si verificati aceste lucruri pentru a vedea dacă merita să faceti schimbari.
Nu esti niciodata provocat?
Daca lucrati intr-o companie de mult timp, ati putea sa va treziti ca faceți aceleasi sarcini mereu. S-ar putea sa fiti vazut ca avand un anumit set de abilitati si competente si sa nu aveți cu adevărat sansa de a trece dincolo de acestea. Este minunat sa primesti recunoasterea colegilor si sefilor pentru ceea ce esti bun, dar daca esti prins intr-o rutina si ramai prizonier in zona de confort iti poti limita capacitatea de a progresa.
Nu ai echilibru intre viata profesionala si viata personala?
Simti ca petreci fiecare minut lucrand sau gandindu-te la munca? Nu mai ai timp de petrecut cu prietenii sau să faci lucrurile care iti plac? Echilibrul poate fi un concept dificil de realizat uneori dar este important sa te poți opri, sa petreci timp cu prietenii sau familia sau pur și simplu să te bucuri să fii tu insuti în afara serviciului.
Nu te simti ascultat sau apreciat?
Simti ca munca ta este considerata ca fiind fara valoare? Acest lucru poate fi frustrant si te poate face să te simți descurajat. Dacă muncești din greu si esti dedicat locului de munca, ar trebui să fii tratat bine si sa simti ca ai o contributie valoroasa si apreciata de colegi.
Dacă aceste semne sunt reale ar putea merita sa explorați si alte opțiuni in cariera. A face un salt spre ceva nou poate sa fie stresant si coplesitor, dar o abordare corecta, bine planuita si executata poate sa conduca la un pas inainte in cariera si la recastigarea sentimentului de implinire in viata profesionala.