consilier@cv-perfect.ro

informatii si Suport Clienti

031-005 0470

Informatii, Comenzi, Suport Clienti

Luni -Vineri 9:00 - 17:00

website-ul este disponibil 24/7

Importanța networking-ului în găsirea unui loc de muncă

Atunci când ne gândim la căutarea unui loc de muncă, ne vine in minte să ne trimitem CV-urile la cât mai multe companii sau să căutam prin intermediul site-urilor de joburi. Deși acestea sunt metode eficiente, nu trebuie să ignoram puterea networking-ului. Networking-ul poate fi un instrument valoros în procesul de căutare a unui loc de muncă.

Conform unei cercetari realizate de autorul Keith Ferrazzi, aproximativ 85% dintre locurile de munca sunt obtinute prin intermediul relatiilor personale, iar numai 15% sunt obtinute prin intermediul aplicării la joburi publicate.

Iată câteva avantaje ale networking-ului în procesul de căutare a unui loc de muncă:

 1. Acces la oportunitati nepublicate: Multe dintre oportunitatile de joburi nu sunt publicate si sunt accesibile doar prin intermediul relatiilor personale.
 2. Oportunitatea de a te face cunoscut: Networking-ul te ajuta sa iti faci cunoscut brandul personal si sa te prezinti celor din industrie.
 3. Oportunitatea de a invata din experienta altora: Prin networking, poti invata de la alte persoane din industrie si poti obtine sfaturi utile despre cum sa iti gasesti un loc de munca.
 4. Dezvoltarea relatiilor: Networking-ul te ajuta sa iti dezvolti relatiile cu ceilalti din industrie si sa iti faci prieteni care pot fi valorosi pentru cariera ta pe termen lung.

Iata cateva sfaturi pentru a face networking eficient in procesul de cautare a unui loc de munca:

 1. Participă la evenimente: Participă la evenimente industriale si la conferinte pentru a intalni oameni din industrie si a te face cunoscut.
 2. Utilizeaza LinkedIn: LinkedIn este un instrument valoros pentru networking. Cauta persoane din industrie si conecteaza-te cu ele.
 3. Fii pregatit sa oferi ajutor: Daca cineva din reteaua ta are nevoie de ajutor, fii dispus sa il ajuti. Acest lucru te va ajuta sa iti dezvolti relatiile si sa te faci cunoscut.
 4. Fii autentic: Networking-ul este despre dezvoltarea relatiilor autentice. Fii tu insuti si nu incerca sa impresionezi sau sa falsifici informatii.

Iata cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faci atunci cand faci networking in procesul de cautare a unui loc de munca:

 1. Nu fi nepregătit – Inainte de a merge la un eveniment de networking, informeaza-te despre companii si oameni relevanti din industria ta, astfel incat sa poti avea discutii productive.
 2. Nu te concentra doar pe tine – Desi scopul tau principal este sa gasesti un loc de munca, nu trebuie sa te concentrezi doar pe tine. Asculta si intreaba despre problemele si nevoile celorlalti si incearca sa le oferi solutii sau sa stabiliti conexiuni utile.
 3. Nu te grăbi sa ceri ceva – Daca vrei sa te conectezi cu cineva, nu incepe prin a cere ceva. Investeste timp in a cunoaste persoana si a stabili o relatie, astfel incat sa fie mai dispus sa te ajute cand vei avea nevoie.
 4. Nu ignora regulile de baza ale etichetei – Acorda atentie detaliilor, cum ar fi sa te prezinti clar, sa asculti cu atentie, sa eviti sa intrerupi si sa pastrezi un ton profesionist.
 5. Nu distribui cărți de vizită la intamplare – Distribuie-le doar persoanelor cu care ai avut o discutie valoroasa si cu care vrei sa pastrezi legatura.
 6. Nu fi nepoliticos sau nerespectuos – Fii amabil si respectuos cu toata lumea, indiferent daca te ajuta sau nu sa gasesti un loc de munca. Lumea este mică si reputatia ta poate fi afectata daca nu te comporti adecvat.

Networking-ul poate fi un instrument puternic in gasirea unui loc de munca si in dezvoltarea carierei. Este important sa intelegem cum sa ne folosim de acest instrument in mod eficient si sa evitam greselile frecvente care pot afecta rezultatele.

In acest sens, este important sa ne concentram pe construirea relatiilor valoroase, sa fim deschisi si sa oferim valoare celor cu care interactionam. In acest fel, putem crea o retea solida de contacte care ne poate fi de ajutor in viitor atunci cand cautam un loc de munca sau in dezvoltarea carierei.

Nu uitati, networking-ul nu inseamna doar sa cereti favoare, ci si sa oferiti ajutor si sa construiti relatii pe termen lung.


Nu refuza un sfat bun!

Servicii

Este timpul sa stii exact cu este privit CV-ul tau de catre un recruter profesionist