Experienta ne arata ca in cele mai multe cazuri oferta de angajare o primeste persoana care performeaza cel mai bine la interviu nu candidatul cu cele mai bune calificari.
Pentru a reusi sa impresionezi la un interviu de angajare este important sa cunosti si eviti cateva dintre erorile cele mai des intalnite.
LIPSA DE ENTUZIASM
Cand te prezinti la interviu trebuie sa fii incarcat cu energie si entuziasm daca doresti sa fii luat in seama. Angajatorul, persoana care te intervieveaza, trebuie sa simta dorinta si entuziasmul pentru job-ul pus in joc altfel, cu siguranta, nu veti avea nici o sansa sa obtineti o oferta de angajare.
RASPUNSURILE VAGI
Un raspuns puternic este sustinut de un exemplu detaliat. Dacă nu puteți oferi un exemplu sau exemplele pe care le oferiti în sprijinul raspunsurilor dvs. sunt slabe, atunci raspunsurile dvs. nu vor avea impactul de care aveti nevoie pentru a obtine job-ul. Un intervievator cu experienta va interpreta lipsa de argumente solide ca fiind rezultatul unei experiente profesionale sarace sau inadecvate iar acest lucru va duce la descalificare din cursa pentru angajare.
PERSONALITATE INADECVATA
Ati angaja pe cineva care a demonstrat o atitudine slaba, lipsa de echilibru, lipsa de incredere in sine, a acționat timid sau nu si-a putut exprima gandurile? Trebuie sa va prezentati ca o persoana increzatoare si placuta pentru a avea un impact pozitiv asupra unui intervievator.
LIPSA DE OBIECTIVE
Companiile angajeaza fosti militari deoarece sunt concentrati si orientați spre atingerea de obiective concrete. Atunci cand te prezinti la un interviu trebuie sa stii exact ce iti doresti sa obtii atat de la respectivul interviu cat si in cariera ta. O companie nu va angaja o persoana slab motivata sau pe cineva care nu stie ce vrea de la viata, actioneaza indecis sau nu este orientat spre obtinerea de rezultate.
LIPSA DE INTERES
O companie pur si simplu nu va angaja pe cineva care arata lipsa de interes fata de companie sau pe cineva care nu este interesat de tipul de munca oferit. Daca nu stii despre ce vorba in job-ul pentru care aplici si nu ti-ai dat interesul sa afli inainte de interviu atunci este o pierdere vreme atat pentru tine cat si pentru angajator. Si vei afla asta repede si intr-un mod nu tocmai placut.
LIPSA ABILITATILOR DE COMUNICARE
Orice interviu trebuie pregatit temeinic. Analizeaza-te, cautati punctele slabe si pe cele puternice, imagineaza-ti intrebarile pe care le poti primi la interviu si pregateste-ti raspunsurile. Daca nu exersezi nu vei putea comunica eficient in timpul interviului. Sa iti cauti indelung raspunsurile sau sa nu reusesti sa dai raspunsuri directe si bine argumentate denota pentru angajator ca nu te-ai pregatit pentru interviu iar asta inseamna ca nu iti doresti postul asa cum ar trebui sau asa cum o face alt candidat.
ASPECTUL PERSONAL
Modul in care te prezinti intr-un interviu este extrem de important. Imbracă-te ca un profesionist. Trateaza cu atentie acest aspect pentru ca este un factor subiectiv care poate condamna un interviu de la inceput.
LIPSA INFORMARII DESPRE ANGAJATOR
Daca nu puteti spune unui intervievator de ce sunteti interesat de compania la care ati aplicat sau nu puteti furniza cateva informatii de baza care arata ca ati facut unele cercetari, majoritatea intervievatorilor va vor interpreta lipsa de pregatire ca o lipsa de interes. Fii profesionist si ia-ti in serios cautarea locurilor de munca. Cercetati compania inainte de interviu.